Akan mitolojisi

Nyame'in her şeye kadir ve her yerde varlığını temsil eden Adinkra sembolü

Akan dini, Gana'daki Akan halkının ve doğu Fildişi Sahili'nin geleneksel inançlarını ve dini uygulamalarını kapsar. Akan dinine Akom (Twi kelimesinden akom, "kehanet" anlamına gelir) denir. Akanların birçok alt grubu vardır (diğerleri arasında Fanti, Ashanti, Akuapem, Wassa, Abron, Anyi ve Baoulé dahil), bu nedenle din bölgeye ve alt gruba göre büyük ölçüde değişir. Akanlar, Onyame'in evreni yaratmak için sekiz gün kullandığına inanıyor. Batı Afrika Vodun, Yoruba dini veya Odinani gibi Batı ve Orta Afrika'nın diğer geleneksel dinlerine benzer şekilde, Akan kozmolojisi, genellikle insanlarla etkileşime girmeyen kıdemli bir tanrı ve insanlara yardım eden birçok tanrıdan oluşur.

Örümcek Anansi, bilge bir düzenbaz olarak tasvir edildiği Ashanti masallarında öne çıkan bir halk kahramanıdır . Akan maneviyatının diğer yönlerinde Anansi, bilim insanı Anthony Ephirim-Donkor'a göre bazen ilk cansız insanları yaratmaktan sorumlu olan hem bir hileci hem de bilgelikle ilişkili bir tanrı olarak kabul edilir.[1] Bu, aynı zamanda Batı Afrika Vodun'unda hem bir düzenbaz hem de bir tanrı olan Legba'ya benzer.[2]

  1. ^ Ephirim-Donkor, Anthony. "African Personality and Spirituality: The Role of Abosom and Human Essence". Lexington Books, 2015: pp. 80.
  2. ^ Herskovits, Melville J. and Frances S. "Dahomean Narrative: A Cross-Cultural Analysis." Northwestern University Press (1958), p 35.

Developed by StudentB